משלוח חינם בקניה מעל 150 שקלים באתר

המטבח הבריא

המטבח הבריא הוא עשיר וחי, התדר הגבוה והמגוון מייצרים חגיגה קולינרית של צבעים ריחות וטעמים מדהימים. כל מי שמתנסה בפלא הזה, מבין את האיכויות, האנרגיה, הבריאות והשפע שקיימים בדרך חדשה זאת. אפשרויות היצירה והטעמים החדשים שנולדו הם אינסופיים. חלק מתחושת האנרגיה וההתלהבות שייכת לטרנספורמציה במטבח, לטעמים החדשים, למיגוון הצבעוני התוסס, ללקיחת האחריות והשנוי התפיסתי.

כל שנשאר הוא לארגן לכם מקום במדפים, לצאת לשוק ,להתחבר למתכונים החדשים באתר וברשת ולהתחיל ליצור את תפריט חייכם.

הבראת הגוף, השבתו לאיזון ויצירת חיוניות היא תוצאה ישירה של אכילת מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה, המחזקים, מבריאים ומזינים את הגוף והנפש.

הצטיידות במצרכים בריאים שיהוו את אבני הבסיס שלכם במטבח, עם המלצות ומתכונים מזינים וטעימים בהמשך החוברת, יעזרו לכם לצעוד את הצעד הראשון בדרך הזו.

רכישתם בבתי הטבע, אצל החקלאים האורגניים, בשווקי איכרים, מליקוט בטבע או מגידול ביתי, כל אלה יהפכו אתכם לחדי עין בתחום האיכות, הטריות, המקומיות ותחושות הבטן.

ירקות

אורח החיים החדש שלך, מחייב אכילת ירקות,שהם הבסיס לתכנית הניקוי וההתחדשות.

השילובים בין ירקות מכל צבעי הקשת, מעניינים ומאתגרים, את חלקם ניתן לאכול בצורתם הגולמית ואחרים לאדות ולבשל.

ניתן להמציא סלטים בצירופים מעניינים וחדשים, מרקים ותבשילי ירקות ריחניים וטעימים. ירקות אורגנים הם הכי טעימים ומזינים שיש.

רשימת הירקות : עגבניות, מלפפונים, כרוב, ברוקולי, פלפלים, זוקיני, אפונה, שעועית, גזר, בצל, שום, כרישה, כרובית, דלעת, דלורית, בטטה, תפוחי אדמה, חציל, תירס, דייקון, לפת, קולורבי, אספרגוס, פטריות, סלרי ועוד...

עלים ירוקים

מכל מגוון הירקות, העלים הירוקים הם החשובים ביותר לשילוב במזון. הם מכילים מגוון עצום של מינרלים וויטמינים, מלאים בכלורופיל, אנזימים ונוטריינטים צמחיים מעולים. שילובם בסלטים, מיצים, סמודים (שייקים), ירקות מאודים ומרקים הינה בעלת חשיבות תזונתית מנקת רעלים ומבסיסה, רבת מעלה.

רשימת העלים הירוקים : קייל, חסה, פטרוזיליה, עלי סלרי, קולארד, תרד, כוסברה, ארוגולה, מנגולד, בוקצ'וי ועוד..

השימוש בעלים ירוקים מחייב אותנו לאורגני בגלל ריסוס אינטנסיבי.

פירות

רב הפירות בריאים למאכל בגלל תכולת הנוטריינטים, הסוכרים הויטמינים והמינרלים, אולם אלה שהם בעלי אינדקס גליקמי נמוך (פחות מתוקים), עדיפים לשילוב בתכנית הניקוי שלנו כיוון שאנחנו מנסים להוריד את רמות הסוכר, הספייקים של האינסולין והחומציות בדם בשלבים אלו של איזון מחדש. גם נושא השילובים במזון מונע שילוב של פירות עם מזונות רבים אז ההצעה הרווחת היא פרי כחטיף בין הארוחות או בשילוב עם עלים ירוקים בשייק או סמודי.

רשימת הפירות : אבוקדו, תפוחים, לימונים, אשכולית, תפוז, ליים, ענבים, אוכמניות, פירות יער, קיווי, בננה, אפרסק, תותים, ענבים, אגסים, תמרים, תאנים, פפאיה, אבטיח, מלון, אננס, מנגו, דובדבנים ועוד...

תותי וגרגרי יער

פירות אלו בעלי אינדקס גליקמי נמוך ועמוסים באנתוציאנינים, נוגדי החמצון שמעניקים את הצבע האדום והכחול - סגול. הם מסייעים בהגנה על התאים מפני נזקי חמצון. אנטי אוקסידנטים רבי עוצמה אלו מסייעים בהגנה על חומצות השומן החיוניות בקרום התא, על שלמות חלוקת התא, מסייעים לנו להזדקן בבריאות טובה, למנוע קרישי דם, להפחית את הדלקת ולחזק את הקולגן בעור ובכלי הדם.

אותם אנחנו משלבים במתוקים, בשייקים ובחיי היום יום.

דגנים מלאים ללא גלוטן

דגנים מלאים הם חלק נכבד וחשוב בתזונה שלנו , אנחנו רגילים לצרוך דגנים כמעט בכל ארוחה אם בצורת מנה צדדית של אורז ופסטה או בצורת לחמים ומאפים.

בספר של ד"ר מארק היימן "בטן של חיטה" (הוצאת פוקוס), מתוארת הרגישות לגלוטן.

הגלוטן הוא חלבון המצוי בדגנים רבים, שגורם לבעיות עיכול, נפיחות, כאב בטן, שילשול, עייפות, פריחה, דלקות, עצבנות ועוד... אנשים עם רגישות גבוהה לגלוטן מוגדרים כחולי צליאק. האלרגיה לגלוטן מייצרת דלקת קבועה במעי, בנסיון להיפטר מהחלבון שהגוף מהה כפולש. אנשים רבים רגישים לגלוטן גם ללא הגדרת הצליאק, עם השנים והתקדמות החקלאות המתועשת ועם זרעים מהונדסים, דגנים רבים בשימוש תעשייתי כמו חיטה ושעורה השתנו בצורה משמעותית מבחינה גנטית ואינם מוכרים יותר למערכת האנזימתית בגוף שאמורה לעבד ולפרק אותם.

בדיקות מעבדה לרגישות זו אינן מספיק מהימנות והרגישות לגלוטן באוכלוסיה נפוצה יותר ממה שחושבים או מכמות האנשים המשתייכים למגפה זו. עצתי הפרטית היא שעל מנת לגלות את הרגישות לגלוטן יש להמנע מצריכתו במשך תקופה של שבועיים ואז להעריך את התחושה בבטן ובגוף בכלל. אם בצורה משמעותית הגוף הרגיש הקלה, אנרגטיות והעיכול וספיגת המזון השתפרו כדאי להמעיט בצורה משמעותית צריכת חלבון זה.

דגנים מלאים שאינם מכילים גלוטן: קינואה, כוסמת, אורז חום, אורז בר, אמרנט, תירס, טף דוחן, סורגום ושיבולת שועל.

תחליפי קמח דגנים בריא: קמח חומוס, אמרנט, קמח שיבולת שועל, קמח קוקוס, קמח שקדים ושאור מחמצת טבעית. לחמים ללא גלוטן, קרקרים בריאים של דגנים שהונבטו ועברו ייבוש במייבש מזון (שורשי ציון), וסדנאות לאפית לחמים ושיאור (יפתח לחם ואביטל סבג).

קטניות ושעועית

קטניות ושעועית הן מקור מעולה לחלבון צמחי ולכן חשוב להוסיפם לארוחה המרכזית שלנו שהרי אנחנו נמנעים בשלב התכנית מחלבון מן החי ורוצים לשלב חלבונים מהצומח.

על מנת להכין אותם זמינים לספיגה רצוי להשרות אותם כמה שעות (10-12) במים על מנת להוציא מהם את גז המתאן, שילוב של אצת הקומבו להשריה תעזור בספיחת הגז.

קטניות ושעועית למאכל : גרגירי חומוס, עדשים (4 צבעים), שעועית חומה, שחורה ומנומרת, שעועית מאש ועוד..

אחת השיטות המעולות לשיפור העיכול והערך התזונתי היא הנבטת הקטניות לפני השילוב בסלטים או בבישול.

אגוזים וזרעים

עשירים בשומנים טובים, בחלבונים צמחיים ובסיבים תזונתיים. חייבים להקפדה יתרה בנושא טריות וגולמיות המוצרים שכן הם נוטים להתחמצן ולהתעפש. כדאי לצרוך אותם ממקור אמין ולאחסנם במקרר, לשטוף ולהשרות היטב וליבשם במייבש מזון.

בוטנים נחשבים אלרגנים וכדאי להמנע מצריכתם.

אגוזים וזרעים למאכל : אגוזי מלך, פקאן, קשיו, שקדים, מקדמיה, לוז, צנוברים, זרעי דלעת, זרעי פשתן, זרעי המפ, זרעי צ'יה, זרעי שומשום, קצח וחמניות.

השילוב שלהם בסלטים, רטבים לסלט, קרקרים, בסמודיס, בגבינות טבעוניות ובקינוחים מדהימים יעשיר את אספקת השומנים והחלבונים החשובים לנו.

נבטים

כל סוגי הזרעים והקטניות לאחר הנבטה מכילים אחוזי חלבון גבוהים החשובים להמשך גדילת הצמח. צורתם זמינה לעיכול וספיגה וקלה מאוד לביצוע. ניתן להשתמש במנבטות ביתיות או לחילופין פשוט להשרות במים, לסנן, לשטוף ולכסות במסננת עם מגבת או בד להחשכה. עם יציאת הנבט כדאי לשטוף ולהמשיך לאחסן בקירור.

ניתן לרכוש סוגים שונים של נבטים ונבטוטים בבתי הטבע ובשווקי האיכרים , שילובם במזון הכרחי לקבלת השלם.

שומנים טובים

גוף האדם אינו יכול לייצר את כל חומצות השומן החיוניות לצמיחתו הבריאה והוא חייב לקבלם במזון. להגנת קרומי התא והמוח, סיכוך המפרקים, תנועת המזון, קליטה והטמעה של רכיבי התזונה וסילוק השאריות הטוקסיות בדרכי העיכול.

שומנים בריאים עוזרים לשמור על המכונה משומנת היטב, כמו גם על בריאות המפרקים וכלי הדם, המסת הדבק השומני היוצר סמיכות בדם, מגנים על ויטמינים חיוניים מסיסי שומן ADEK, על בהירות המחשבה, הצלילות והזכרון.

שומנים מסוימים אינם רגישים לחימום ואיתם ניתן לבשל ואפילו לטגן כמו שמן קוקוס וגהיי ואחרים שעלולים להתחמצן ולהתעפש בקלות חשוב לצרוך ממקור אמין ולאחסן בקירור כמו שמן זרעי המפ, שמן פשתן ושמן זרעי צ'יה. שמנים אחרים כמו שמן זית, חמניות, אבוקדו, טחינה וחמאות אגוזים למיניהן ניתן לשמור בטמפרטורת החדר.

מזונות כבושים ומותססים

מערכת המיקרוביום, המיקרוארגניזמים החיים בתוכינו, העוזרים לנו לעכל את המזון, לספוג ולהטמיע אותו, להגן מפני פולשים זרים, מפני רעלנים, רקב, פטריות ופרזיטים...

שמירת אוכלוסית החיידקים הטובים, שיפור הזנים והקהילות והגברת המגוון שלהם, חשובה מאוד ומדוברת ביותר, ברמה המחקרית בימים אלה.

פלורת המעיים, הזנתה וטיפוחה היא בעד החיים (פרו- ביוטיקה). מזון מותסס מכיל מגוון חיידקים טובים, מעלה את רמות הויטמינים והאנזימים ומייצר סביבה תומכת ומעשירה לחיידקים הטובים במעיים. ערכו הרב של סוג מזון זה הובהר לי לאחר קורס מקצועי עם אליעזר משורשי ציון, שעסק בחשיבות והיצירה של מזונות ומיצים מותססים ושילובם בחיי היום יום וכמו כן השימוש ההיסטורי והמסורתי בהם, בקהילות העולם.

מזונות כבושים ומיצים מותססים : קימצ'י, מיסו, קמבוצ'ה, כרוב כבוש, מלפפונים, עגבניות, חצילים, כרובית ושאר ירקות כבושים, צ'אטני, חומץ תפוחים, יין אורגני, קבאס, ג'ינג'ר באג ועוד...

אצות ים

אחת מהצורות המזינות ביותר של ירקות על פני כדור הארץ. מלאות בחומרי הזנה, מכילות סידן צמחי, ברזל, מגנזיום ויוד. עשירות בחלבון וברב סוכריים מטהרים מרעלים, העוזרים בקשירת מתכות כבדות והוצאתם מהגוף. משפרים תיפקוד בלוטת התריס וחילוף החומרים. מורידים לחץ דם ועודפי שומן. אפשרויות השילוב שלהם בסלטים אחרי השרייה קצרה במים מגוונות ומוסיפות טעם, ריח ועושר נוטריינטי.

רשימת האצות – דולס, קומבו, וואקמה, נורי, ארמה, היזיקי...

אצות מים מתוקים

ספירולינה וכלורלה הן אצות ששרדו באבולוציה כמליארד שנים. בעלות קשת רחבה של תכונות תזונתיות עם מרכיבים חשובים ונחוצים לאדם. תורמות לניקוי הגוף והזנתו, מהוות מקור מעולה לחלבון צמחי, לכלורופיל מנקה ולבטא קרוטן.

תבלינים ועשבי תיבול

תבלינים טריים מהגינה או תבלינים מיובשים, המגיעים מארצות מוצאם, הכרחיים לשילוב במזון ועוזרים בעיכולו.

הם משפרים את טעמו, ממליחים, מעקצצים ומחריפים.

חלקם נחשבים צמחי מרפא, ושילובם עוזר בתפקוד התקין של הגוף.

מלח ים, מלח מההימליה, ג'ינג'ר, כורכום, כוסברה, נענע, בזיליקום, קאיין, פלפל שחור, שמיר, פטרוזיליה, קורנית, קינמון, הל, זרעי חרדל, שום ושמרים תזונתיים.

משקאות בריאים

חליטות צמחים, תה ירוק, צ'אי, מי קוקוס, קמבוצ'ה, פירות וירקות סחוטים ומים מסוננים, טהורים ומרווים.

חטיפים בריאים

שוקולד מאבקת קקאו רוא עם ממתיקים ושומנים בריאים, אנרג'י בר אורגני רוא של פרפל בלאנס, עוגות וקינוחים באותו הסגנון, שמנים בריאים ועשבי תיבול.

קרקרים עם ירקות וזרעים מונבטים ומיובשים. פרי בשל, חטיף גרנולה, חטיפי מזונות על, גלידה טבעונית, גבינות טבעוניות ועוד.

חלב וגבינות טבעוניות

אגוזים ושקדים מושרים, ביחד עם מים בבלנדר הופכים לחלב הכי טעים, עשיר ומרווה. יש בשווקים חלבים מהסוג הזה וגם ניתן להכין לבד בבית : חלב שקדים, חלב אורז, חלב אגוזי לוז, חלב זרעי המפ, חלב מקדמיה ועוד. גבינות מהממות יכילו אגוזי קשיו, מקדמיה, לוז, אגוזי מלך ועוד ביחד עם עשבי תיבול ופרוביוטיקה ליצירה מושלמת של גבינות תוססות וטעימות.

 

 

 

TOP